Wat houdt Financial Lease in?

Uitleg over Financial lease

Financial lease is een vorm van leasen, waarbij het voertuig van jou wordt. Bij aanvang van de leaseperiode word je meteen economisch eigenaar van de auto. Omdat je zelf eigenaar bent van de auto mag je deze bijvoorbeeld laten beletteren, en er zijn geen restricties aan het aantal kilometers dat je ermee mag rijden. Het eigenaarschap betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de auto, het repareren van schades en het betalen van de wegenbelasting en verzekering. 

Gedurende de leaseperiode blijft de leasemaatschappij ‘juridisch eigenaar’. Dat betekent dat zij de auto als onderpand hebben, zolang de leaseovereenkomst duurt. In de praktijk betekent dit dat wanneer jij niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, de leasemaatschappij de auto mag terugnemen.

Wat betekent Financial Lease in de praktijk?

Wanneer je een auto of bedrijfsauto niet in één keer wílt betalen, dan biedt financial lease uitkomst. Bij financial lease betaal je een vast bedrag per maand, dat bestaat uit het afbetalen van de auto en een rentepercentage. Bij deze vorm van leasen word je direct economisch eigenaar van het voertuig. Na afloop van het leasecontract, wanneer ook de slottermijn is voldaan, word je ook juridisch eigenaar van de auto.

Tijdens de looptijd van het contract blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar waarbij het voertuig als onderpand dient. Op die manier kunnen zij de auto terughalen wanneer jij niet meer aan je betalingsverplichtingen kan voldoen.

Zo regel je financial lease

Bij financial lease kun je een auto of bedrijfswagen uitkiezen bij een autobedrijf. Je kunt als je wilt zelfs onderhandelen over de aanschafprijs en eventueel je huidige auto inruilen.

Wanneer je een auto uitgekozen hebt, wordt er contact opgenomen met de leasemaatschappij. Vervolgens worden zaken als een aanbetaling, looptijd en slottermijn besproken. Deze aspecten zijn grotendeels bepalend voor het bedrag dat je maandelijks gaat betalen voor je financial lease deal. Wanneer je het eens bent geworden met de leasemaatschappij, dan wordt de overeenkomst opgesteld. Na ondertekening ben jij economisch eigenaar van de auto.

Economisch eigenaar

Wanneer je kiest voor financial lease, dan word je economisch eigenaar van je auto. Dat betekent dat je verantwoordelijk wordt voor wegenbelasting, autoverzekering en het onderhoud aan je auto. Voor het onderhoud aan je financial leasewagen zijn er weinig restricties. Meestal kun je zelf bepalen waar je naartoe gaat voor onderhoud of voor het repareren van schades. Check dit wel goed met je leasemaatschappij, want soms zijn er bijbehorende bepalingen waarin wel restricties worden opgelegd.

Als ondernemer kun je gebruik maken van bepaalde aftrekposten, denk aan de btw en rente. Ook kun je je auto laten voorzien van stickers of belettering.

Waarom kiezen voor Financial lease?

Als je kiest voor financial lease, is de auto meteen van jou. De auto ‘komt naar je toe’ hoor je ook weleens zeggen. De leasemaatschappij houdt de auto enkel als onderpand, omdat jij moet voldoen aan je (betalings)verplichtingen.

Bij financial lease heb je veel meer vrijheid dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor operational lease. Bij die vorm van leasen ben je verplicht om naar bepaalde autobedrijven te gaan voor onderhoud en het is ook niet altijd toegestaan om de auto te voorzien van belettering. Daarnaast betaal je voor het gebruik van de auto, maar lever je de auto aan het einde van het leasecontract weer in. Je investeert dus niet in de auto, maar je betaalt puur voor het rijden. Het onderhoud is wel inbegrepen bij operational lease.

Nog een belangrijk verschil met andere leasevormen is dat je met financial lease niet aan een maximumaantal kilometers gebonden bent.

Wanneer je met de leasemaatschappij in gesprek gaat over jouw leasecontract, dan kun je met hen ook de slottermijn bespreken. Dat is het bedrag dat overblijft aan het einde van de looptijd, en wat je nog moet voldoen om volledig (economisch én juridisch) eigenaar te worden van de auto. Hoe hoger het bedrag dat je als slottermijn wilt aanhouden, hoe lager het maandbedrag voor je financial leasecontract.

Financial lease heeft voor ondernemers als voordeel dat je je btw en investeringskosten kunt aftrekken. Ook kun je onderhoudskosten zakelijk opvoeren. Daarnaast is het mogelijk om de rente die onderdeel is van het maandelijkse leasebedrag, op te voeren als kostenpost.

Het financial leasen van een auto heeft dus veel voordelen. Nog even op een rijtje:

 • Je wordt meteen economisch eigenaar van de auto.
 • Je hoeft geen grote uitgave in één keer te doen.
 • Meestal kun je tussentijds aflossen zonder boete.
 • Je bepaalt zelf waar je de auto in onderhoud brengt.
 • Je mag de auto beletteren als je wilt.
 • Als je zakelijk gebruik maakt van financial lease, dan heb je veel aftrekposten en belastingvoordelen. Denk aan het terugvorderen van de BTW.

Financial lease voorwaarden

Er komen bij een financial leaseovereenkomst een aantal verplichtingen kijken. Deze verplichtingen staan uitgebreid beschreven in de voorwaarden. Enkele voorbeelden van belangrijke punten waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een financial leasecontract is het economisch risico en onderhoud, maar ook het onderpand. In het geval van het onderpand bijvoorbeeld, wordt beschreven wat er gebeurt wanneer je niet meer aan je maandelijkse betalingsverplichting kunt voldoen. In de meeste gevallen heeft de leasemaatschappij dan het recht om de auto terug te halen en te verkopen. Dit betekent dat je al die tijd geïnvesteerd hebt in een auto die uiteindelijk níét naar je toekomt.

Berekening maken van financial lease

Wanneer je wilt berekenen wat de kosten voor een financial lease zullen zijn, dan moet je een aantal dingen meenemen in je berekening. Denk aan:

 • De investeringskosten voor de auto
 • De rente die geldt op dit moment
 • De looptijd van het leasecontract
 • Eventuele inruil
 • Eventuele aanbetaling
 • De slottermijn

Bij het aanvragen van financial lease zal de leasemaatschappij ook kijken naar jouw kredietwaardigheid. Ze willen uiteraard nagaan of jij in staat bent om jouw maandelijkse leasekosten te voldoen.

Bereken je financial leasebedrag

Gebruik de calculator bij de auto van je keuze om je financial leasebedrag uit te rekenen.

Erik
13 augustus, 2022)

Vriendelijk

Komt afspreken goed na

C.A.A. Soelman
13 augustus, 2022)

Vriendelijke en goede service

Goed en vlot geholpen. Goede sfeer, vriendelijke mensen en goede service.

Eric
7 augustus, 2022)

Netjes, correct en deskundige behandeling.

Zie boven

Bram
2 augustus, 2022)

Ik geef geen tienen maar uitzonderingen bevestigen die regel!

Geweldige service, tijd voor de klant, goed overleg en snelle en correcte levering.

Marciano
29 juli, 2022)

Snel, behulpzaam, eerlijke prijzen

Afgelopen maandag had ik pech met de auto ben menges & de vries ingelopen en werd direct geholpen. Super aardige personeel....

Mark
27 juli, 2022)

Vakmensen

Snel en vakkundig geholpen!!

Miny Sanders
27 juli, 2022)

Hallo leuke mensen hoor tot de volgende keer gr Miny

Ik heb een goede ervaring gr Miny

Rik
22 juli, 2022)

Uitstekend.

Super bedrijf. Kon snel terrecht voor reparatie aan mijn auto. Zeer professioneel en vriendelijk personeel. Prijs kwaliteit....

Danny
14 juli, 2022)

Netjes geholpen. Met 2 auto's

Goed. Snel in kunnen plannen. Nette prijzen en goede service.

Nanno
13 juli, 2022)

Was er voor het eerste keer en niet voor de laatste keer goede garage.

Ik was er voor de eerste keer. Ze komen Vriendelijke Over, En ze weten waar ze over praten en goede uitleg over wat je wil....

Monique
12 juli, 2022)

fijn geholpen, fijne garage

goed verstand van auto's, behulpzaam personeel.Fijne garage

Dennis
12 juli, 2022)

Uitstekend

Fantastische service met heel erg meedenkende medewerkers. Heren ga zo door!! Top service voor een eerlijke prijs!

Johnny
11 juli, 2022)

uitmuntend

altijd goed

Rob
4 juli, 2022)

Altijd goed ook nu weer

Altijd goed ook nu weer

J. O.
3 juli, 2022)

Fijne service, vriendelijk, behulpzaam

Voor een auto gebeld, uur later was ik er. De auto stond klaar. Vriendelijk onthaal met een drankje, alle vrijheid om te....

Harry
2 juli, 2022)

Keurig geholpen.

De airco werd niet meer koud. Snel en vakkundig geholpen door Patrick!

Yvonne
25 juni, 2022)

Altijd geweldig.

Service is excellent. Personeel is altijd vriendelijk, professioneel en duidelijk. Alles is Top.

Wieb
23 juni, 2022)

Net geen 10

Ik ben al een tijd klant bij deze prachtige garage. Ik heb niet alleen mijn privé auto hier in onderhoud, maar ook mijn....

Jan Kievit
22 juni, 2022)

Service

Goede service en goed advies

Mechiel
14 juni, 2022)

Goed advies

Ik ben goed en professioneel geholpen. Een aanrader

Arno & Bianca
13 juni, 2022)

Keurig geholpen!

Bij het aanschaffen van een “nieuwe” tweede auto (Opel Adam) prima en fijn geholpen. No nonsense en eerlijk! Inruil ook....

Henk & Regina
3 juni, 2022)

Wat wil men nog meer?

Topbedrijf met zeer vriendelijke medewerkers.

Klaas
2 juni, 2022)

prima bedrijf

mooi bedrijf ,vriendelijk personeel,en goede sevice

Rene
27 mei, 2022)

Goed geholpen!

Goed geholpen!

Annemiek
25 mei, 2022)

Super vriendelijke, open en fijne service!

Direct toen ik langskwam om naar één van de auto's te kijken werd ik vriendelijk ontvangen. De historie en de plus-....