Wat houdt Financial Lease in?

Uitleg over Financial lease

Financial lease is een vorm van leasen, waarbij het voertuig van jou wordt. Bij aanvang van de leaseperiode word je meteen economisch eigenaar van de auto. Omdat je zelf eigenaar bent van de auto mag je deze bijvoorbeeld laten beletteren, en er zijn geen restricties aan het aantal kilometers dat je ermee mag rijden. Het eigenaarschap betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de auto, het repareren van schades en het betalen van de wegenbelasting en verzekering. 

Gedurende de leaseperiode blijft de leasemaatschappij ‘juridisch eigenaar’. Dat betekent dat zij de auto als onderpand hebben, zolang de leaseovereenkomst duurt. In de praktijk betekent dit dat wanneer jij niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, de leasemaatschappij de auto mag terugnemen.

Wat betekent Financial Lease in de praktijk?

Wanneer je een auto of bedrijfsauto niet in één keer wílt betalen, dan biedt financial lease uitkomst. Bij financial lease betaal je een vast bedrag per maand, dat bestaat uit het afbetalen van de auto en een rentepercentage. Bij deze vorm van leasen word je direct economisch eigenaar van het voertuig. Na afloop van het leasecontract, wanneer ook de slottermijn is voldaan, word je ook juridisch eigenaar van de auto.

Tijdens de looptijd van het contract blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar waarbij het voertuig als onderpand dient. Op die manier kunnen zij de auto terughalen wanneer jij niet meer aan je betalingsverplichtingen kan voldoen.

Zo regel je financial lease

Bij financial lease kun je een auto of bedrijfswagen uitkiezen bij een autobedrijf. Je kunt als je wilt zelfs onderhandelen over de aanschafprijs en eventueel je huidige auto inruilen.

Wanneer je een auto uitgekozen hebt, wordt er contact opgenomen met de leasemaatschappij. Vervolgens worden zaken als een aanbetaling, looptijd en slottermijn besproken. Deze aspecten zijn grotendeels bepalend voor het bedrag dat je maandelijks gaat betalen voor je financial lease deal. Wanneer je het eens bent geworden met de leasemaatschappij, dan wordt de overeenkomst opgesteld. Na ondertekening ben jij economisch eigenaar van de auto.

Economisch eigenaar

Wanneer je kiest voor financial lease, dan word je economisch eigenaar van je auto. Dat betekent dat je verantwoordelijk wordt voor wegenbelasting, autoverzekering en het onderhoud aan je auto. Voor het onderhoud aan je financial leasewagen zijn er weinig restricties. Meestal kun je zelf bepalen waar je naartoe gaat voor onderhoud of voor het repareren van schades. Check dit wel goed met je leasemaatschappij, want soms zijn er bijbehorende bepalingen waarin wel restricties worden opgelegd.

Als ondernemer kun je gebruik maken van bepaalde aftrekposten, denk aan de btw en rente. Ook kun je je auto laten voorzien van stickers of belettering.

Waarom kiezen voor Financial lease?

Als je kiest voor financial lease, is de auto meteen van jou. De auto ‘komt naar je toe’ hoor je ook weleens zeggen. De leasemaatschappij houdt de auto enkel als onderpand, omdat jij moet voldoen aan je (betalings)verplichtingen.

Bij financial lease heb je veel meer vrijheid dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor operational lease. Bij die vorm van leasen ben je verplicht om naar bepaalde autobedrijven te gaan voor onderhoud en het is ook niet altijd toegestaan om de auto te voorzien van belettering. Daarnaast betaal je voor het gebruik van de auto, maar lever je de auto aan het einde van het leasecontract weer in. Je investeert dus niet in de auto, maar je betaalt puur voor het rijden. Het onderhoud is wel inbegrepen bij operational lease.

Nog een belangrijk verschil met andere leasevormen is dat je met financial lease niet aan een maximumaantal kilometers gebonden bent.

Wanneer je met de leasemaatschappij in gesprek gaat over jouw leasecontract, dan kun je met hen ook de slottermijn bespreken. Dat is het bedrag dat overblijft aan het einde van de looptijd, en wat je nog moet voldoen om volledig (economisch én juridisch) eigenaar te worden van de auto. Hoe hoger het bedrag dat je als slottermijn wilt aanhouden, hoe lager het maandbedrag voor je financial leasecontract.

Financial lease heeft voor ondernemers als voordeel dat je je btw en investeringskosten kunt aftrekken. Ook kun je onderhoudskosten zakelijk opvoeren. Daarnaast is het mogelijk om de rente die onderdeel is van het maandelijkse leasebedrag, op te voeren als kostenpost.

Het financial leasen van een auto heeft dus veel voordelen. Nog even op een rijtje:

 • Je wordt meteen economisch eigenaar van de auto.
 • Je hoeft geen grote uitgave in één keer te doen.
 • Meestal kun je tussentijds aflossen zonder boete.
 • Je bepaalt zelf waar je de auto in onderhoud brengt.
 • Je mag de auto beletteren als je wilt.
 • Als je zakelijk gebruik maakt van financial lease, dan heb je veel aftrekposten en belastingvoordelen. Denk aan het terugvorderen van de BTW.

Financial lease voorwaarden

Er komen bij een financial leaseovereenkomst een aantal verplichtingen kijken. Deze verplichtingen staan uitgebreid beschreven in de voorwaarden. Enkele voorbeelden van belangrijke punten waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een financial leasecontract is het economisch risico en onderhoud, maar ook het onderpand. In het geval van het onderpand bijvoorbeeld, wordt beschreven wat er gebeurt wanneer je niet meer aan je maandelijkse betalingsverplichting kunt voldoen. In de meeste gevallen heeft de leasemaatschappij dan het recht om de auto terug te halen en te verkopen. Dit betekent dat je al die tijd geïnvesteerd hebt in een auto die uiteindelijk níét naar je toekomt.

Berekening maken van financial lease

Wanneer je wilt berekenen wat de kosten voor een financial lease zullen zijn, dan moet je een aantal dingen meenemen in je berekening. Denk aan:

 • De investeringskosten voor de auto
 • De rente die geldt op dit moment
 • De looptijd van het leasecontract
 • Eventuele inruil
 • Eventuele aanbetaling
 • De slottermijn

Bij het aanvragen van financial lease zal de leasemaatschappij ook kijken naar jouw kredietwaardigheid. Ze willen uiteraard nagaan of jij in staat bent om jouw maandelijkse leasekosten te voldoen.

Bereken je financial leasebedrag

Gebruik de calculator bij de auto van je keuze om je financial leasebedrag uit te rekenen.

Y.
19 februari, 2024)

Begripvol

Helaas mijn afspraak wegens zieke glad vergeten. Het bleek geen probleem te zijn alsnog ( veel te laat) te arriveren.

Bennie & Kinie
17 februari, 2024)

zeer klantvriendelijk bedrijf

klant vriendelijk en goede service

Roy
16 februari, 2024)

Vriendelijk personeel en goede communicatie.

Zeer goed en vriendelijk ontvangen. Ik kwam voor een doel en uiteindelijk is die, met medewerking van jullie, bereikt. Erg....

Arjan
7 februari, 2024)

Top bedrijf

Super fijne mensen . Ik had interesse in een mercedes V klasse via de app en telefonisch zeer vriendelijk te woord gestaan....daar....

Henk
6 februari, 2024)

Prima service.

Zeer klantvriendelijk ontvangen en een super mooie en schone zaak.

Ad
3 februari, 2024)

Prima service!

Vriendelijk en professioneel geholpen. Keurige leenauto waarbij alleen benzinekosten werden gerekend.

Jan
3 februari, 2024)

Betrouwbaar

Kom al jaren bij Menges en de Vries en is altijd een betrouwbaar adres gebleken. Altijd een eerlijke communicatie, en een....

Timo
3 februari, 2024)

prima geholpen

Gisteren mijn Leon bij Stefan opgehaald, stond netjes en conform afspraken klaar. En lekkere koffie, goed bedrijf

Frayan
2 februari, 2024)

Super goed geholpen

Ze komen met goede oplossingen en denken mee

Jacob
1 februari, 2024)

goed

doen hun werk goed

Ali Ihsan
27 januari, 2024)

10

Een wordt perfect service.

Desmont Bekx
26 januari, 2024)

Geweldige ervaring

Zeer goede ontvangst en afhandeling

Rene
26 januari, 2024)

Top bedrijf

Goed bedrijf met fijne mensen,die duidelijk zijn en afspraken nakomen..

Jesse Homs
24 januari, 2024)

Snelle goede servive

Prettig

Barry
22 januari, 2024)

Heel erg goed

Goede service, soepel contact, goed geprijsd gewoon uitstekend

Bjorn
20 januari, 2024)

Goed geholpen

Mooie auto gekocht met goede service.

Matthijs
19 januari, 2024)

Oplossingsgericht en klantvriendelijk

De denken goed mee en bieden de meest klantgerichte oplossing. Uiteindelijk veel goedkoper uit dan bij de merkdealer en minstens....

Albert
17 januari, 2024)

Prima mensen.

Snelle cervice.

Arjo
12 januari, 2024)

Duidelijke afspraken en goede service

X

Fred Jongejans
10 januari, 2024)

keurig geholpen

Ontvangst, verkoop, service, uit het boekje

Nick Wildemast
10 januari, 2024)

Vriendelijk en snelle service

Ik had gebeld om een afspraak te maken voor een proef rit, vriendelijk ben ik te woord gestaan. Op locatie aangekomen werd....

GH Gerdes
6 januari, 2024)

Vlot,vriendelijk

Goed ontvangen en ons te wordt gestaan en de zaken vlot geregeld

Elske & Albert
19 december, 2023)

Vriendelijk en goed geholpen,

Bij binnenkomst zeer goed ontvangen, niet opdringerig, zeer sympathieke verkoper en eerste indruk is zeer goed.

Wouter
18 december, 2023)

Vriendelijk en vakkundig

Prima mensen daar! Je wordt vriendelijk te woord gestaan, werkzaamheden worden keurig uitgevoerd en voor langere reparaties....

Justin
9 december, 2023)

Uitstekend

Prima zaak goede service en wil ook nog onderhandelen zeer tevreden zeker een aanrader